Skip to main content

Scharrelhout

Scharrelhout is de naam die ik heb gegeven aan het hout dat ik zelf bij elkaar heb gescharreld uit de lokale omgeving. Het is ooit begonnen met de bomen die vlakbij mijn werkplaats aan de A12 stonden. Ze moesten wijken voor de verbreding van de snelweg. Zonde, dacht ik, dat wordt allemaal haardhout. Ik kocht enkele stammen (eiken en essen) en zaagde ze met een Woodmizer tot planken van verschillende diktes. Daarna latte ik ze op en liet ze een tot twee jaar drogen in de buitenlucht. Vervolgens liet ik ze binnen verder drogen tot er meubels van gemaakt konden worden.  

Zoeken, zagen en drogen

Het hele proces van zoeken, zagen en drogen van boomstammen kreeg mijn interesse. Ik besloot op zoek te gaan naar meer mooie stammen in de lokale omgeving. Ik kwam in contact met bosbouwers en beheerders van landgoederen in de omgeving van Utrecht. Als er ergens een mooie boom was omgewaaid, of gekapt moest worden vroegen ze of ik belangstelling had om hem te kopen. Zo heb ik een mooie stam afkomstig van het landgoed Haarzuilen en een prachtige eik en larix uit Scherpenzeel ‘gered’.

Solarkiln

Nadat het scharrelhout zo’n twee jaar in de buitenlucht heeft gedroogd laat ik het binnen in een droogloods nadrogen. Het duurt nog best een tijd voordat het de juiste vochtigheidsgraad heeft om er meubels van te kunnen maken. Om dit proces te versnellen heb ik een ‘solarkiln’ gebouwd. Dat is een droogcabine die op basis van zonne-energie werkt.

Benieuwd naar mijn zonnehoutdroger en hoe deze werkt? Stichting Vormgeving in Hout heeft mij geïnterviewd en er een publicatie over uitgebracht. De brochure ‘Zongedroogd hout’ is te downloaden op de website www.vormgevinginhout.nl

Duurzaam

Mijn klanten vinden het vaak heel bijzonder dat ze  mogen ‘kiezen’ uit een voorraad ‘lokaal’ hout. Het is natuurlijk leuk om het verhaal achter je meubel te kennen en te weten waar het hout vandaan komt. Ook vanuit het oogpunt van natuur en milieu hebben mensen belangstelling voor scharrelhout. Van boom in het bos tot meubel thuis is slechts een korte route afgelegd en zo is er minder milieu belasting door transport. Ik vergelijk het vaak met seizoensgroenten, waarom zou je iets van ver laten komen als het dichtbij van eigen bodem ook te verkrijgen is. 

Geïnteresseerd in een meubel van scharrelhout? Neem contact met me op.