Skip to main content

Materialen om meubels van te maken

Meubels kun je van veel verschillende materialen maken. Ik werk het liefst met hout, een prachtig natuurlijk materiaal waar je veel kanten mee uit kunt. Daarbij vind ik het belangrijk dat het duurzaam is. Het liefst gebruik ik het hout dat ik in eigen beheer heb gezaagd en gedroogd. Meer daarover lees je onder Scharrelhout. Naast het gebruik van massief hout en houtfineer maak ik ook meubels (meestal keukens en wandkasten) van eigentijdse materialen zoals HPL en HI-MACS. Als u een meubel door Meubelminded laat maken, kom ik altijd bij u langs en neem ik staaltjes van materialen mee zodat u een goede indruk krijgt en een juiste keus kunt maken. Op de contactpagina leg ik uit hoe ik te werk ga.

“Joppe had een kratje bij zich met staaltjes van verschillende materialen. Zo kregen we een beter beeld van wat we graag wilden.”

Massief hout

Massief hout heeft een puur en natuurlijk karakter. Het liefst maak ik gebruik van inlandse (en Europese) soorten zoals iepen en eiken. Doordat ik in eigen beheer stammen koop, zaag en droog tot planken weet ik waar het hout vandaan komt. Op die manier probeer ik op een duurzame manier meubels te maken. Klanten vinden het vaak erg bijzonder als ze het hout voor hun meubel zelf kunnen uitkiezen. Meer weten? Lees dan mijn verhaal over scharrelhout.


Houtfineer

Naast meubels van massief hout maak ik veel gebruik van (plaat)materiaal voorzien van houtfineer. Er is keus uit talloze fineersoorten en diktes. Voor veel toepassingen is dit een prima materiaal zoals voor de deurtjes van kasten, of het blad van een tafel. Het is bovendien kostenbesparend ten opzichte van massief hout. De tafels op de foto zijn van eiken dikfineer.


HPL en HI-MACS

Naast massief hout en fineer maak ik meubels op maat van eigentijds materialen zoals HPL (high pressure laminate) en HI-MACS. HPL is plaatmateriaal voorzien van een dun laagje kunststof. Het is in allerlei kleuren verkrijgbaar en wordt veel gebruikt voor keukens en voor kastdeuren.

HI-MACS is een zeer hard en krasbestendig kunststof dat naadloos is te verlijmen. HI-MACS zie je tegenwoordig steeds meer in gebruik voor balies of als aanrechtblad voor in de keuken. Om met dit materiaal te kunnen werken heb ik een speciale cursus gevolgd.